Reivindicacions 27S

Quin país volem després del 27S?

Democràcia de qualitat!

1: Cal un augment de la qualitat democràtica a Catalunya, per això demanem l’extensió de consultes o referèndums a qüestions transcendentals que afectin la vida diària de les persones. 2: Augmentar els recursos i competències sancionadores de l’Oficina Antifrau i altres mecanismes per lluitar contra la corrupció. Promoure bones pràctiques en política com les que recollim a continuació: “Propostes de bones pràctiques en política”. 3: Aprovar una Llei Electoral Catalana que garanteixi una major representativitat territorial i criteris de transparència. Podeu llegir-ne més en aquesta resolució.

La democràcia no discrimina!

1: Introduir el dret a vot als 16 anys, vinculat a la majoria d’edat, plantejant primer aquesta mesura a les eleccions municipals i consultes i que el govern i el Parlament de Catalunya impulsi el debat. i la legislació en aquest sentit. 2: Volem un país on la igualtat de drets i la no discriminació per motiu de gènere, identitat sexual, ètnia o religió siguin una realitat. Són necessàries polítiques garantistes, sancionadores, però sobretot polítiques de prevenció i educació que permetin una transformació social que ho facin realitat. 3: Garantir que les persones migrades tinguin dret a vot. Establir un període no superior a dos anys per tal que les persones que tinguin permís de residència puguin votar i/o presentar-se a les eleccions municipals i del Parlament de Catalunya. 4: Garantir que el vot sigui accessible per totes aquelles persones amb diversitat funcional i es garanteixi l’anonimat i el lliure accés a la informació. Que en aquelles casos en que es vulguin modificar els sistemes vigents es faci amb valoracions rigoroses, tenint en compte els perjudicis d’exclusió tecnològica i on es tingui en compte la veu de les entitats.

Contra la discriminació de gènere i identitat sexual!

1: Cal erradicar la violència masclista, en les seves diferents manifestacions i àmbits, seguin aplicant mesures tan en l’àmbit penal com en el de la prevenció i atacant a l’arrel del conflicte: les desigualtats de gènere. 2: Treballar pel reconeixent social de les tasques de cura i un repartiment equitatiu de les mateixes. Garantir la conciliació laboral, familiar, educativa i participativa tant per a homes com per a dones, des d’una perspectiva àmplia, impulsant propostes que es fan en el marc de la reforma horària. 3: És imprescindible garantir el dret a decidir sobre al propi cos, fent efectiu l’accés a l’avortament lliure i gratuït per totes les dones. 4: Cal emprendre mesures efectives per lluitar contra lGTBfòbia, tan punitives com per garantir l’estabilitat pressupostaria per aquells programes i entitats que fan accions per la transformació social en aquest sentit.

Polítiques de Joventut, aposta transversal

1: Cal reforçar que les Polítiques de Joventut siguin transversals, integrals i interdepartamentals. La millor garantia per aconseguir-ho és amb una Secretaria de Joventut que estructuralment depengui del departament de Presidència. 2: Els i les joves volem un estat del benestar fort, amb unes polítiques públiques en què les nostres necessitats es tinguin en compte. 3: Cal garantir un sistema de salut públic, que garanteixi una atenció de qualitat pels i les joves, basat en la salut integral, la prevenció i l’atenció primària per promoure també hàbits de vida saludables. 4: És imprescindible un sistema de transport públic, que garanteixin la mobilitat sostenible per tot el territori i faciliti l’emancipació amb preus accessibles i tarifes adaptades.

L’associacionisme juvenil, present i futur

1: Cal garantir recursos econòmics estables per a les entitats juvenils, normalitzant els convenis plurianuals i incrementant l'import dels mateixos per tal de poder garantir una seguretat pressupostària a les associacions. 2: Fomentar la vertebració territorial de les entitats juvenils reconeixent els Consells Locals de Joventut i altres xarxes d'entitats com a agents vàlids de consulta i d’interlocució i dotar-los de finançament i recursos estables. 3: Garantir normativament que les entitats juvenils tinguis accés als espais necessaris per realitzar la seva activitat bé siguin instal·lacions o bé espais públics. En aquest sentit promoure estratègies de consens per garantir una gestió inclusiva de l'espai públic i promoure fórmules d’autogestió de locals i equipaments. 4: Cal un marc normatiu que reconegui i reguli les activitats d’educació no formal de l’associacionisme educatiu, per seguir fomentant la seva tasca i reconeixer-ne l’especificitat.

L’educació, un factor clau!

1: Volem una educació de qualitat, en català, pública i coeducativa. Cal que es garanteixi l’accés a l’ensenyament superior amb la reducció de taxes per progressivament tendir a la gratuïtat i l’augment de beques. 2: Cal concretar el model català de Formació Professional dual amb els agents socials, tenint molt present el parer de les organitzacions estudiantils i l’associacionisme juvenil en general. 3:Cal valorar l’educació no formal, com a eina de transformació social, permetent i facilitant l’entrada de les entitats d’associacionisme educatiu als centres educatius i als espais de presa de decisions en matèria d’educació.

Ni atur, ni precarietat: mercat de treball amb garanties!

1: Calen polítiques que garanteixin els nostres drets laborals, lluitin contra la precarietat i permetin la creació i repartiment d’una ocupació de qualitat. Podeu llegir-ne propostes més concretes aquí. 2: És imprescindible desenvolupar un Marc Català de les Pràctiques vinculant tal com detallem al document de “Bases per un Marc Català de Qualitat de les Pràctiques”. 3: Exigim la correcta aplicació de la Garantia Juvenil, abastint-la dels recursos pressupostaris que permeti una orientació personalitzada en la trajectòria laboral i formativa fins als 29 anys.

Dret a un habitatge digne

1: Promoure l’accés a l’habitatge de les persones joves a traves del lloguer social. 2: Regular i promoure models alternatius d’accés a l’habitatge, com ara: masoveria urbana, dret de superfície, etc. 3: Implementar mecanismes sancionadors a la tinença de pisos buits, o bé el lloguer forçós. 4: Generar una convocatòria específica d’ajuts al lloguer per a persones joves.

Cartell

Cartell de la campanya del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Demostrem que decidir és molt més que una paraula, és una manera de viure. Fes un pas endavant!

Imatges

Penja les teves imatges a #UnPasEndavant
Ofrena floral a Rafael Casanova 11S
Ofrena floral a Rafael Casanova 11S
Ofrena floral a Rafael Casanova 11S

Articles

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya davant el 27S

Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

Actualitat

 • set, 25

  Si no és ara, quan? Si no nosaltres, qui?

  «Si no és ara, quan? Si no nosaltres, qui?» Li va etzibar David Fernàndez al President Mas el mes de setembre del 2014 mesos abans de la celebració del 9N. Amb aquesta clàssica provocació del Rabí Hillel versionada al llarg de la història per grans personatges polítics Fernàndez demanava al President accelerar el procés que […]

  Seguir llegint
  set, 14

  El CNJC celebra una diada participativa i reivindicativa

  11S EL JOVENT ORGANITZAT COMPROMÈS AMB EL PAÍS El  CNJC celebra una diada participativa i reivindicativa Com cada  11 de setembre, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, participarem a  l’Ofrena Floral al Monument a Rafael de Casanovas. Volem que aquest gest sigui una representació del moviment juvenil organitzat, de la seva pluralitat i […]

  Seguir llegint